Články

7 . 5 . 2021

Nový energetický zákon a energetická společenství

Ministerstvo průmyslu a obchodu v současné době připravuje nový energetický zákon, který převezme legislativu EU obsaženou v tzv. zimním energetickém balíčku. Soubor návrhů v tomto balíčku má zajistit energetickou efektivitu a úspory energie, zvýšení podílu obnovitelných zdrojů v energetice a v neposlední řadě spravedlivější fungování trhu s elektřinou, v rámci kterého bude posíleno postavení spotřebitelů vůči dodavatelům energie. Evropa se podle Evropské komise může stát světovým lídrem v přechodu na čistou energii a jedním ze způsobů, jak toho docílit, je právě komunitní energetika.

30 . 4 . 2021

Udržitelná energetika v rukou obcí a občanů

Základní myšlenkou komunitní energetiky je umožnit koncovým odběratelům energie, aby se mohli podílet na vlastnictví, výrobě, distribuci a regulaci spotřeby udržitelné energie. Primárním cílem je zajistit lidem přístup k levnější, ekologičtější a na velkých zdrojích méně závislé energii.

16 . 4 . 2021

Udržitelná energetika: vize EU × realita v ČR

Energetika v posledních letech prochází zásadní proměnou. Evropská unie si stanovila závazný cíl dosáhnout do roku 2050 tzv. klimatické neutrality (ekonomiky s nulovými čistými emisemi skleníkových plynů) a energetická transformace je jedním z hlavních nástrojů, jak toho dosáhnout. Transformace spočívá především ve zvyšování energetické účinnosti a přechodu z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie (OZE), ale také v decentralizaci a demokratizaci energetiky. OZE dokáží vyrobit energii v místě či poblíž místa spotřeby, čímž umožňují obcím, občanům a malým až středním podnikatelům, aby se přímo nebo prostřednictvím energetických komunit zapojili do výroby udržitelné energie. Získají tím nižší cenu energií a posílí svou energetickou nezávislost. Rozjet projekt komunitní energetiky vyžaduje odhodlání komunity a určité know-how, proto jsme pro Vás připravili sérii článků s užitečnými informacemi a inspirativními příběhy z ČR i zahraničí.

12 . 3 . 2019

Zvyšování kvality neformálního vzdělávání

Pracuje Vaše nestátní nezisková organizace s dětmi a mládeži, pravidelně se cházíte v "klubovně", považujete se za neformální vzdělávání (nezaměřujete se na sport či sociální službu). Právě pro Vás je nabídka Rady dětí a mládeže MSK na zapojení do projektu na zvýšení kvality neformálního vzdělávání. Aktivity (šablony) projektu jsou zaměřené na:
• Vzdělávání pracovníků v neformálním vzdělávání
• Sdílení zkušenosti pracovníků v neformálním vzdělávání
• Tandemové neformální vzdělávání
• Zavádění nových metod v neformálním vzdělávání
• Projektové dny v klubovně/mimo klubovnu
• Klub v neformálním vzdělávání

Přihlášení do projektu je nutné do 31. 3. 2019 a to odevzdání přihlásky.

Úvodní dopis a šablony k výběru

Šablony - o čem to je

Přihláška k realizaci šablon

 

16 . 1 . 2019

Seminář pro žadatele OPŽP 3. výzva

Ve středu 16. ledna jsme uspořádali seminář pro žadatele OPŽP v Třanovicích.

25 . 10 . 2018

Interaktivní výuka biologie pro školy v ORP Frýdek-Místek

Jednou z aktivit projektu Místní akční plán Frýdek-Místek II je zajištění výuky biologie v unikátní interaktivní učebně provozované Kvalifikační a personální agenturou, o. p. s. v Třinci.

 

22 . 8 . 2018

Oběžník 2018/02 projektu Místní akční plán F-M II

 

Světlo světa spatřilo nové číslo zpravodaje projektu Místní akční plán Frýdek-Místek II (oběžníku). Ke stažení je k dispozici zde: https://www.pobeskydi.cz/files/mas-pobeskydi-2018-obeznik-2018-02-pro-web-.pdf

Přejeme příjemné čtení.

Za realizační tým projektu

David W. Novák

30 . 6 . 2018

Když máte tu čest a výsadu pečovat... z pohledu realizačního týmu projektu

Na její vlídné tváři se rýsuje jemný úsměv. Má přimhouřené oči a odpočívá ve svém oblíbeném křesle. Působí tak spokojeně. Komu by přišlo na mysl, že právě tato osůbka nedávno překonala tolik překážek, které ji život postavil do cesty. A to už vůbec nemluvě o její nejbližší rodině. Ta totiž s láskou, odvahou a odhodláním vyšla naproti nové a nelehké životní zkušenosti. Jejich babička ještě donedávna žila samostatně ve svém bytě. Ačkoliv ji už jistou dobu doprovázela Alzheimerova choroba, s občasnou pomocí rodiny vše zvládala vlastními silami. Pak nastal zlom. Objevily se vážné zdravotní problémy a musela být hospitalizovaná. Bylo jisté, že po propuštění z nemocnice se už nebude moci vrátit do svého bytu a bude potřebovat celodenní pomoc druhé osoby.

22 . 2 . 2018

Žádost o dotaci 2. výzva PRV - číslo opatření

V rámci 2. výzvy PRV je potřeba v žádosti o dotaci vyplnit opatření a podopatření strategie a podíl. V rámci výzvy MAS Pobeskydí se podopatření neuvádí a podíl je vždy 100%. Opatření jsou navázány na fiche následovně:

20 . 11 . 2017

Podnikatelská snídaně Staříč

Říká se, že jídlo spojuje lidi a že úspěšný den začíná snídaní, proto jsme se rozhodli uspořádat setkání s názvem „Podnikatelská snídaně“. Podnikatelé měli možnost získat informace o dotačních možnostech z Programu rozvoje venkova a také informace o naší místní akční skupině. Účastníci semináři měli rovněž možnost poznat se navzájem a dozvědět se tak něco o podnikatelských aktivitách svých sousedů.

12345678910