Strategie k připomínkování

12 . 2 . 2015

Začátkem ledna byl zveřejněn návrh strategie (analytické a strategické části) k připomínkování širokou veřejnosti i místními aktéry. Návrh byl rozeslán na obce Pobeskydí, členy MAS a další zapojené místní aktéry. Připomínky je možno podávat do konce února t.r. >>

Začátkem února proběhla další jednání pracovní skupin. Soustředili jsme se na připomínkování strategie. Krátce byl představen systém podpory přes MAS a další možnosti zapojení MAS do rozvoje území a realizace strategie. Pracovní skupiny se vyjádřily také k hierarchii a významnosti cílů a priorit strategie. V této oblasti byl zaznamenán rozdílný přístup laické veřejnosti a místních odborníků a obcí. Veřejnost považuje za prioritní oblast spolkové činnosti, volnočasových aktivit a dopravní dostupnosti. Zejména obce kladou za prioritu vyřešení nakládání s odpadními vodami, pomoc a péče pro potřebné (zejména seniory). Vysokou prioritu u obou skupin má oblast zaměstnanosti a podnikání.

Dále se pracovní skupiny zabývaly způsobem monitoringu strategie a nastavením systému indikátorů. Byl představen návrh za zavedení kombinace měkkých a tvrdých indikátorů ke sledování, jak strategických, tak i specifických cílů strategie. Indikátory výstupů budou sledovány zejména u opatření podporovaných přes MAS tj. zařazených do tzv. programových rámců. Členové pracovních skupin se shodli, že je vhodné se pokusit do hodnocení měkkých indikátorů spokojenosti veřejnost. V této souvislosti proběhne pilotní dotazníkové šetření, které bude zjišťovat současnou spokojenost a výchozí údaje ke stanoveným indikátorům. Dle zájmu o daný dotazník bude následně rozhodnuto, zda bude dotazníkové šetření standardním nástrojem hodnocení nebo bude využito případně pouze u střednědobého či závěrečného hodnocení plnění strategie.

Hospodářství (2.2.) Společnost (2.2.) Životní prostředí a infrastruktura (6.2.)

Projekty spolupráce MAS a vlastní projekty MAS byly diskutovány v druhé polovině jednání pracovních skupin. Tyto typy projektů je nutno chápat jako možný způsob zefektivnění čerpání prostředků a podpory údržitelnosti projektů konečných žadatelů. Je důležité si uvědomit, že tyto projekty musí být spolufinancovány vlastními zdroji MAS a že z toho důvodu musí mít podporu vedení MAS a členské základny. Projekty spolupráce MAS je zatím možno připravovat pouze pro program rozvoje venkova se zaměřením na podporu zemědělství, potravinářství a dalších aktivit zemědělských subjektů. Možná témata budou rovněž diskutována na připravovaném setkání "Nové cesty rozvoje zemědělství v Pobeskydí" 23. února 2015 od 9:30 hod. v Třanovicích.

Pracovní skupiny se rámcově zabývaly možnými projekty spolupráce MAS z oblasti místních produktů, regionálního značení apod. Dále bylo zmíněno, že MAS může fungovat jako platforma pro hledání řešení problémů území např. z oblasti vytíženosti místních a účelových komunikací a to zejména zapojením odborníků a přenosem know-how z jiných regionů.

A co dál

Analytická a návrhová (strategická) část strategie bude upravena dle připomínek a připravena ke schválení valnou hromadou MAS. Souběžně bude vyjasněn systém monitoringu a evaluace strategie. Následně se budou zpracovávat programové rámce, které budou součástí implementační části strategie. Programové rámce budou přímo navázány na operační programy a program rozvoje venkova, takže v současné době čekáme na jejich finální verze (optimistický termín 5/2015). Možný obsah programových rámců dle verzí předložených vládě v červenci 2014 uvádí kap. 10 zveřejněného návrhu strategie.