Komunitní energetika: Inspirace ze západu - Německo

21 . 5 . 2021

Koncept komunitní energetiky má své kořeny ve Skandinávii a zemích západní Evropy. Místní státy si zakládají na rozvoji OZE a související projekty proto podporují zvýhodněnými výkupními tarify, daňovými úlevami, dotačními tituly a především vhodně nastavenou legislativou. Komunitní energetika postavená na neziskovém principu je mezi veřejností přijímána velmi kladně a lidé se do ní sami aktivně zapojují. Za příklady dobré praxe není potřeba chodit daleko, k tahounům energetické transformace patří například Německo, Rakousko, nebo Belgie.

Německé bioenergetické vesnice

Německá energetická transformace, známá pod termínem Energiewende, je inspirací pro celou Evropu. Německo patří ke státům s nejvyšším podílem OZE na světě. V roce 2018 poprvé vyprodukovalo více elektřiny z alternativních zdrojů energie, než z uhlí. Zhruba polovina těchto zdrojů je ve vlastnictví družstev (kterých je v zemi přes tisíc) a občanů. Udržitelná energetika je zde velkým tématem a veřejnost se za ni staví na všech frontách. I díky tomu se země dočkala první legislativy na podporu OZE už v roce 1991.

Ukázkovým příkladem komunitní energetiky jsou bioenergetické vesnice. Ty fungují na principu využívání bioplynových stanic s kogenerační jednotkou na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, a záložních kotlů na biomasu. Vesnice jsou energeticky soběstačné a nezávislé na vnějších dodavatelích energie, k síti zůstávají připojeny pouze za účelem prodeje nadbytečné energie. Termín „bioenergetická vesnice" odkazuje na to, že je zdejší energetika závislá výlučně na čerstvém biologickém materiálu, zatímco „ekologická vesnice" aplikuje celou řadu environmentálních opatření.

V bioplynové stanici dochází k fermentaci tekutého hnoje, trávy, siláže a dalšího zemědělského materiálu. Vzniklý bioplyn pak pohání generátor v kogenerační jednotce, čímž dochází ke kombinované výrobě elektřiny a tepla. Teplo je obyvatelům distribuováno prostřednictvím systému dálkového vytápění a elektřina dodávána do lokální distribuční soustavy. Během zimy jsou někdy navíc využívány kotle na biomasu, které spalují slámu a dřevní štěpku.

Bioenergetických vesnic v Německu najdeme hned několik. První z nich byla vesnice Jühnde v okrese Göttingen. Projekt byl iniciován Interdisciplinárním centrem pro udržitelný rozvoj (IZNE) na Univerzitě Georga Augusta v Göttingenu a je realizován od roku 2006. Propojuje lokální zemědělce s obecním energetickým družstvem a vesnice díky němu vyrábí dvakrát více elektřiny, než spotřebuje. Každá zúčastněná domácnost, kterých je celkem téměř 150, ročně ušetří odhadem 750 EUR (zhruba 20 000 Kč) na výdajích za energii.

Za úspěšnou realizací stojí také zdejší Místní akční skupina, která mezi občany pomohla vzbudit zájem. Uspořádala společná setkání, navrhla koncepci systému, zrealizovala studii proveditelnosti a podílela se na vzniku obchodního modelu. Finanční prostředky MAS určené na projekt byly velmi omezené, díky příspěvkům členů družstva a státním dotacím se však podařilo dosáhnout cílové částky. Detaily projektu najdete zde: www.ieabioenergy.com/wp-content/uploads/2018/01/biogas_village.pdf.

Další inspirace ze západu příští týden.

Bioplynové stanice v bioenergetické vesnici Jühnde. Foto: www.gemeinde-juehnde.de

Více k tématu >>