Závěry semináře pro žadatele OPZ

6 . 3 . 2017

Dne 27. 2. 2017 jsme pořádali Seminář pro žadatele v rámci výzvy MAS Pobeskydí – Prevence a řešení sociálního vyloučení (I.) určené pro neziskové organizace, poskytovatele sociálních služeb, obce apod. Semináře se zúčastnili zástupci 5 neziskových organizací.

Seminář zahájila Ing. Krystyna Nováková, která přítomné přivítala a upozornila na financování semináře z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu a podporu výzvy z Operačního programu Zaměstnanost. Zdůraznila, že výzva je součástí realizace Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Postupně byly představeny podmínky výzvy a způsob hodnocení žádostí, žádost o podporu a její přílohy. Na závěr byly přiblíženy způsobilé výdaje a související nezpůsobilé výdaje, členění na přímé a nepřímé výdaje apod.

Potenciální žadatelé byli upozornění, že s ohledem na nastavení monitorovacího systému je potřeba vždy vložit minimálně jednu přílohu. V opačném případě žádost o podporu neprojde kontrolou a není možno zfinalizovat. Je velmi důrazně doporučeno nenechávat finalizaci a podpis žádosti na poslední den. Při podepisování žádostí může docházet k technickým problémům, které většinou vyžadují delší dobu na vyřešení.

Během semináře byly vzneseny následující dotazy:

Zda bude vyplňování finančního plánu v monitorovacím systémů probíhat automaticky nebo je potřeba vkládat ručně?

Ve výzvě je možnost automatického generování. Blíže o vkládání finančního plánu naleznete v Pokynech k vyplnění žádosti o podporu v IS KP14+ pro projekty se skutečně prokazovanými výdaji a případně také s nepřímými náklady.

Jaké je rozdělení cestovních náhrad mezi přímé a nepřímé výdaje?

Dle pravidel pro žadatele a výkladu řídicího orgánu jsou všechny tuzemské služební cesty nepřímým nákladem. Cestovní náhrady cílové skupiny jsou zařazeny mezi přímé náklady - přímá podpora. Do kapitoly rozpočtu cestovné (přímé náklady) jsou zařazeny pouze zahrační služební cesty. Blíže uvádí pravidla pro žadatele a příjemce a Pomůcka k indentifikaci přímých a nepřímých nákladů.

Potenciální žadatelé mají možnost konzultací svých projektů u Mgr. Silvie Liškové a Ing. Krystyny Novákové.

 

Ke stažení:

Prezentace_podmínky výzvy a hodnocení žádostí_únor_2017

Prezentace žádost o podporu a její přílohy_únor_2017

Prezentace Způsobilé výdaje projektu a související_únor_2017

Pomůcka k indentifikaci přímých a nepřímých nákladů

Pokyny k vyplnění žádosti o podporu v IS KP14+ pro projekty se skutečně prokazovanými výdaji a případně také s nepřímými náklady