Strategie podaná - co hodláme podpořit

15 . 1 . 2016

MAS Pobeskydí, z. s. ke konci minulého roku podala svou strategií komunitně vedeného místního rozvoje k zhodnocení a schválení. Hodnotící a schvalovací proces by měl být  ukončen v červnu t. r. V případě úspěšného schválení strategie budeme vyhlašovat první výzvy v letních měsících t. r.

V rámci možnosti, které nám byly příslušnými programy a ministerstvy umožněny, jsme se ve strategií zaměřili na podporu následujících témat. Je nutno upozornit, že i MAS musí dodržet podmínky a omezení stanovena příslušnými programovými dokumenty. Bohužel již nebude možno podporovat tak široké spektum projektů jako v minulosti. Je potřeba se zaměřit na hledání nových finančních zdrojů a to jak na národní, krajské i místní úrovni a systematizovat strategické plánování a řízení. I k plnění těchto výzev může MAS částečně přispět svou animační činností.

Bonusem oproti přímé podpoře přes operační programy je např. u IROPu možnost získat dotace až do výše 95 % způsobilých výdajů a u PRV možnost podpořit i nezemědělské podnikatelské subjekty.

Blíže o návrhu podporovaných témat (specifických cílů/fichí), výši předpokládané alokace na celé období a podíl dotace uvádí následující přehled.

Operační program Zaměstnanost

S ohledem na nízkou alokací se zaměříme zejména na malé inovativní projekty, jejichž pokračování může být hrazeno přímo z OPZ nebo vlastních zdrojů území. Podíl dotace u obcí 90 % a u neveřejných subjektů 100 %.

1. Přístup k zaměstnání (alokace necelé 2 mil. Kč)
2. Prevence a řešení sociálního vyloučení - hlavní cílové skupiny: děti a mládež, osoby pečující, vícečetné a neúplné rodiny, rodiny ohrožené sociálním vyloučením, osoby se souběhem znevýhodnění (alokace 11 mil. Kč)

Program rozvoje venkova

Podpora by měla směřovat k rozvoji zemědělství a diverzifikaci zemědělské činnost, zvyšování nabídky zemědělských i nezemědělských produktů a služeb na lokálním trhu. Výše podílu dotace závisí na charakteru subjekty 35-60 %.

1. Investice do zemědělství - zvýšení celkové výkonnosti a udržitelnosti zemědělství (12 mil. Kč)
2. Zemědělské produkty - zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů (5 mil. Kč)
3. Místní nezemědělská produkce - řemesla a další služby, výrobky, agroturistika atd. - zejména pro místní obyvatele a návštěvníky (16,5 mil. Kč)

Novinkou pro toto období je vyčlenění zvláštní fiche na projekty spolupráce dvou a více MAS. Bude se jednat zejména o neinvestiční projekty. V současné době připravujeme témata podpora místní produkce a obnova rodiny. Návrhy na další témata a chuť se zapojit uvítáme.

4. Spolupráce v rámci iniciativy LEADER (vlastní projekty dvou a více MAS)  (1,6 mil. Kč)

Integrovaný regionální operační program

Chceme se zaměřit zejména na středně malé projekty s dotací 3-5 mil. Kč (menší projekty jsou možné) s vysokou potřebnosti nebo s dopadem pro více obcí. Podíl dotace bude až 95 % způsobilých výdajů.

1. Infrastruktura sociálních služeb a začleňování - zejména zázemí sociální služeb (10 mil. Kč)
2. Vzdělávací infrastruktura - klíčové kompetence, inklusivní vzdělávání, kapacita mateřských škol) (cca 20 mil. Kč)
3. Udržitelná a bezpečná doprava - bezpečnost - chodníky, přechody; cyklodoprava doplňkově (60 mil. Kč)

Operační program Životní prostředí

S ohledem na omezení stanovená MŽP se můžeme zaměřit pouze likvidaci křídlatky v CHKO.

1. Prevence invazních druhů - tj. křídlatky v CHKO cca (1,7 mil. Kč)

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

V tomto operačním programu nemáme možnost přímé podpory. Je nám ovšem dán úkol poskytovat konzultace a poradenství pro školy s tzv. šablonami. Rozsah konzultací zatím není MŠMT určen. Očekáváme základní pomoc s výběrem šablon, spolupráce při zpracovávání žádosti MS2014+ a poradenství při administraci projektu. Aktivitu bychom rádi zahájili začátkem března a to oslovení škol s nabídkou.