Práce nad strategií pokračují

24 . 3 . 2014

Platnost současné Strategie rozvoje Pobeskydí se nyní chýlí ke konci spolu s koncem programovacího období Evropské unie a chceme-li své území rozvíjet i nadále, musíme se již nyní zamyslet nad jeho potřebami. Garantem přípravy nové strategie pro období let 2014-2020 je MAS Pobeskydí.

Příprava strategického dokumentu, který ovlivní budoucí vývoj území, je zodpovědnou úlohou, vyžadující respekt k potřebám místních obyvatel a podnikatelských i neziskových subjektů. Vzhledem k tomu, že jsme si této zodpovědnosti vědomi, uvítáme při přípravě strategie podněty a připomínky od kohokoli, kdo bude mít zájem se k dalšímu rozvoji území vyjádřit. V průběhu celého procesu tvorby strategického plánu jsou na různých místech v regionu organizována veřejná projednání zaměřená na hledání klíčových problémů území a nástrojů jejich řešení. V současné době připravujeme první setkání tematicky zaměřených pracovních skupin.

Všechny výstupy budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Místní akční skupiny Pobeskydí, kde budou rovněž k dispozici ankety a dotazníky zaměřené na aktuální otázky související s tvorbou strategie. Účast na setkáních pracovních skupin a veřejných projednáních, podobně jako možnost připomínkování nebo vyjádření názoru v anketách a dotaznících bude zcela otevřená, dobrovolná a nezávazná. Nastoupit do pomyslného vlaku tvorby strategického plánu bude možné kdykoli pro kohokoli, podobně jako vystoupit z něj.

Předpokládáme, že tvorba strategie bude ukončena v podzimních měsících tohoto roku. Výsledný dokument zcela jistě nevyřeší všechny problémy, se kterými se náš region potýká. Svůj účel však splní už tehdy, pokud obcím, jejich svazkům a Místní akční skupině Pobeskydí umožní napřímit úsilí správným směrem - k realizaci aktivit, na jejichž potřebnosti se shodli ti, jimž není další rozvoj Pobeskydí lhostejný. V neposlední řadě je vytvoření strategie pro nové programovací období nezbytnou podmínkou účasti MAS Pobeskydí v programech typu LEADER podporovaných Evropskou unií, což ve svém důsledku umožní získání prostředků pro realizaci jednotlivých projektů žadatelů o dotaci z veřejné i soukromé sféry na území v působnosti MAS. Budete-li mít zájem o bližší informace, sledujte internetové stránky Místní akční skupiny Pobeskydí (www.pobeskydi.cz), nebo nás kontaktujte prostřednictvím e-mailové adresy strategie@pobeskydi.cz.