Orientace v dokumentech

9 . 12 . 2008

Při realizaci projektu LEADER 2007-2013 tj. opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie se využívají jak celostátně platné dokumenty vydané MZe a SZIF, tak specifické dokumenty vydané MAS.

Výchozím dokumentem na celostátní úrovni je Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013 (PRV). Z tohoto dokumentu jsou odvozena pravidla pro jednotlivé osy a opatření (podopatření). Dotační titul LEADER je začleněn do osy IV. Osu IV lze obrazně rozdělit na dvě části: první část (IV.1) obsahující realizaci místních projektů financovaných přes MAS s využitím metody LEADER (neoficiální označení "LEADER 2007-2013") a druhou část (IV.2) zaměřenou na projekty spolupráce místních akčních skupin vč. mezinárodní spolupráce (neoficiální označení "projekty spolupráce").

Při realizaci projektů LEADER 2007-2013 jsou relevantní pravidla pro opatření IV.1.1 Místní akční skupina >> (pravidla pro MAS) a opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie >> (základní pravidla pro žadatele a příjemce dotace), Důležitým dokumentem je Metodika pro tvorbu Fichí a specifické podmínky opatření IV.1.2, která od roku 2011 (od 13. kola příjmu žádosti) nahrazuje samostatnou přílohu 9 Pravidel IV.1.1 >>. Z tohoto dokumentu si každá MAS vybírá pod/opatření (a současně převezme uvedená pravidla), která bude podporovat v rámci svého LEADERu 2007-2013. Pravidla jsou průběžně aktualizována a je důležité vycházet z pravidel platných v době registrace projektu na SZIF.

Výchozím specifickým dokumentem pro jednotlivé místní akční skupiny (MAS) jsou strategické plány LEADER (SPL), vycházející nebo obsahující územní rozvojové strategie. SPL MAS Pobeskydí najdete ke stažení zde. Ze SPL jsou odvozeny fiche - specifické dokumenty MAS (pro jednotlivé výzvy mohou být aktualizovány). Ke každé fichi MAS Pobeskydí je přiřazeno jedno opatření/podopatření (tzv. hlavní opatření) ze samostatné přílohy 9 Pravidel IV.1.1. Fiche obsahují základní informace k přijatelnosti projektu, postup hodnocení, seznam příloh žádosti apod. Dalším specifickým dokumentem MAS je výzva, která obsahuje stručné informace o příjmu žádosti, podporovaných fichích, přijatelnosti žadatelů a projektů apod.

Při přípravě a realizaci projektu LEADER 2007-2013 není vhodné se řídit pouze informacemi uvedenými ve fichi, ale rovněž přílohou 9 Pravidel IV.1.1, Pravidly IV.1.2 a dalšími dokumenty SZIF případně MAS. Mezi tyto další dokumenty SZIF patří například Seznam dokumentace k zadávacímu řízení >>, který upřesňuje postup a dokládání zadávacího/výběrového řízení v rámci přípravy a realizace projektů PRV resp. LEADER 2007-2013.

Při příjmu žádosti o dotaci se předkládá vyplněný formulář Žádost o dotaci >> a přílohy žádosti. Změny v projektu, údajích o žadateli apod. se hlásí ve většině případů na formuláři hlášení o změnách >>. Po ukončení realizace projektu žadatel/příjemce žádá o proplacení dotace pomocí vyplněného formuláře Žádost o proplacení výdajů >> a přiložených dokumentů včetně soupisky účetních dokladů >>.