Markéta Menšíková – Farma Menšík
Z hrnce na plotně k nejlepšímu farmářskému sýru široko daleko – tak by se ve zkratce dal shrnout příběh Farmy Menšík - bio farmy v Beskydech, která se od svého založení v roce 1992 věnuje chovu krav a produkci mléka. Když se Markéta Menšíková vdávala do této farmářské rodiny, se zemědělstvím měla jako děvče z města jen pramálo společného. Přesto právě ona stojí za vybudováním úspěšné minimlékárny, kde kromě prvotřídních sýrů každý čtvrtek koupíte také jogurty, kyšku, tvaroh a další dobroty v bio kvalitě. K sýrařině ji vedla touha experimentovat s domácím mlékem, které až do roku 2008 nemohli čeští zemědělci oficiálně sami dále zpracovávat a prodávat. Na rodinné farmě v Kunčicích pod Ondřejníkem, kde se na 140 hektarech luk a pastvin spokojeně pase asi 70 dojnic a stejný počet mladých, se navíc můžete ubytovat a zažít tu pravou venkovskou pohodu.
Sýr má v jídelníčku většiny z nás své čestné místo. Je chutný, výživný a lze ho připravit na tisíc způsobů. Základem při tvorbě sýru je pasterování mléka, do kterého se pak na 24 hodin přidají mlékařské kultury. Díky nim mléko kysá a mění konzistenci, připomíná řídký pudink. Poté se znovu rozmíchá a putuje do formy. Farma Menšík - bio farma v Beskydech získala za své bio mléčné produkty nejedno prestižní ocenění. K jejich největším trhákům patří Farmářský sýr, přírodní čerstvý sýr, který byl jedním z prvních počinů sýrařky a spolumajitelky farmy Markéty Menšíkové. Velmi oblíbený je Sklepník nebo Ondráš – polotvrdé zrající sýry, které dozrávají zhruba půl roku. Stálicí je nadýchaný čerstvý tvaroh a ve spolupráci se zmrzlinářem z nedalekého Frenštátu vznikají také výborné zmrzliny. To a mnoho dalšího můžete zakoupit každý čtvrtek přímo v prodejně Farmy Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.
Foto: Miroslav Hodeček