Kamil Kublák – Farma Kublák

Farma Kublák se specializuje na produkci kvalitních brambor. Rod Kubláků hospodaří na fryčovické farmě už bezmála tři staletí, s výjimkou let 1958–1991, kdy statek patřil pod místní JZD. Po revoluci se zanedbané zemědělské usedlosti chopili bratři Jaromír a Kamil s rodiči. Začali pěstovat brambory a prodávat je tzv. ze dvora. A byl to skvělý tah – jejich Fryčovické brambory a Fryčovický loupaný kobzol sklízí úspěch i za hranicemi regionu. Dnes hospodaří na více než 300 ha polí a vedle brambor pěstují krmivo pro hospodářská zvířata, nebo ovoce a zeleninu do okolních podniků a škol. Po vzoru svých předků také zachovali chov sportovních koní. Navíc přímo v areálu farmy už 4 roky provozují prodejnu Regiopotraviny Fryčovice, kde seženete čerstvé pečivo, ovoce a zeleninu, mléčné produkty… zkrátka to nejlepší od místních zemědělců. V roce 2020 získal pan Kamil ocenění Moneta Živnostník roku. 

Pro vyhlášené Fryčovické brambory si lidé z širokého okolí jezdí už od devadesátých let. Jílovitá půda v podhůří Beskyd je k pěstování brambor jako stvořená. Dokáže totiž zadržovat vodu i živiny, takže není nutné hnojit průmyslově. Brambora si díky zelenému hnojení a chlévskému hnoji z vlastních stájí zachová svou opravdovou chuť. Farma má také vlastní loupárnu, kde se připravuje Fryčovický loupaný kobzol pro místní školy a restaurace. Brambory se loupou pár hodin před převozem a proto se nemusí nijak konzervovat.

Více o výrobcích:

Fryčovické brambory

Fryčovický loupaný kobzol

 

 

Foto: Miroslav Hodeček