Lukáš Halata – Farma Halata
Na pastvinách na úpatí Ondřejníku se spokojeně pasou krávy švýcarského plemene Masný simentál. Toto stádo patří rodině Halatových, která pokračuje v dlouholeté tradici chovu dobytka. Rodinný statek se předává z generace na generaci již od roku 1881. Určitě se nenechte zmást mládím pana Lukáše, od roku 2016 se spolu se svým bratrem Vojtou zaměřili na chov masného dobytka s produkcí kvalitního vyzrálého masa a investovali do modernizace strojního vybavení farmy. Do budoucna plánují rekonstrukci statku s možností ubytování a malou prodejnou masa. Pokud na Farmu Halata zavítáte pro balíček domácího hovězího masa, přivítá Vás venkovské stavení s vlastní bourárnou a milými tvářemi celé rodiny.
Stařené hovězí maso, tedy maso, které se metodou suchého zrání nechává několik dní až týdnů odležet ve speciálních zracích boxech, je velkým kulinářským hitem posledních let. Má totiž lepší a plnější chuť než maso čerstvé, je křehčí a čas přípravy pokrmů se zkrátí zhruba na polovinu. Na Farmě Halata je k dostání pouze maso z mladých jalovic a býků z vlastního chovu Masného simentálu, které se před prodejem nechává dozrát 11 a více dní. Baleno je do vakuovaných balíčků a prodej probíhá po předchozí objednávce přímo na farmě. V nabídce je vše, nač si vzpomenete – od plece, roštěné a žeber, po kosti na vývar. Luxusním a věčně vyprodaným zbožím jsou hovězí líčka, kterých jsou z téměř tunového býka pouze asi 2 kg. A zda na guláš zvolíte raději krk nebo kližku je už pouze na Vás.
Foto: Miroslav Hodeček