LeaderFEST 2011

20 . 5 . 2011

Ve dnech 17. až 18. května tohoto roku se konal v krásném historickém městečku Štramberk druhý ročník mezinárodní konference LeaderFEST.

Záštitu nad konferencí převzal hejtman Moravskoslezského kraje pan Jaroslav Palas, organizátorem byla Národní síť místních akčních skupin za podpory Ministerstva zemědělství ČR a samotného města Štramberk. Výkonní organizátoři, místní akční skupiny Moravskoslezského kraje, dali konferenci festivalový charakter. Byl to festival dokumentárních filmů o venkovu, úspěšně zrealizovaných projektů, inovací, partnerství, projektů spolupráce a festival hudebních a divadelních sborů a souborů. Velmi důležitým tématem konference byl dokument „Program LEADER a jeho zásady jako nástroj pro rozvoj nejen venkova" zpracovávaný pro Evropský hospodářský a sociální výbor a dále pro Evropskou komisi. Jedná s o další směřování metody LEADER v programovacím období EU po roce 2013.
Konference měla vysokou účast zástupců místních akčních skupin nejen z České republiky, ale i ze 12 evropských zemí. Také naše MAS pozvala zástupce GAL du Pays Pontivy z Francie, což je místní akční skupina, se kterou v současné době prohlubujeme vzájemné vztahy a v těchto dnech jsme si určili i okruhy spolupráce. Tito naši partneři vysoce hodnotili úroveň konference a vyjádřili obdiv a uznání k organizačnímu zajištění celé akce.
LeaderFESTu se také zúčastnili někteří starostové z území působnosti MAS Pobeskydí a zástupci členů našich členů.
Věříme, že úspěšně započatá tradice konferencí LeaderFEST nezanikne a bude stejně úspěšně pokračovat i v následujících letech.


Fotodokumentaci naleznete zde.

Věra Kratochvílová, 20. 5. 2011

manažerka MAS