Bohumila Šuterová – Štramberské uši

Na Štramberských uších od Bohumily Šuterové si v podhůří Beskyd můžete pochutnat již od roku 1989. Specialita z perníkového těsta se tady peče doslova v každé chalupě. Podle pověsti se původ cukrovinky váže k vpádu Tatarů na Moravu v květnu roku 1241. Obyvatelé z širého okolí se tehdy ukryli na hoře Kotouč, kde se nemilosrdným Tatarům statečně bránili. Během posledního útoku se přihnala velká bouře, která naplnila rybníky nad tatarským ležením. Obránci Kotouče toho využili, prokopali hráze a Tatary tak vytopili. Při prohledávání tábora narazili na pytle plné nasolených lidských uší, které Tataři utínali pobitým křesťanům jako trofej pro svého chána. Od té doby se ve městě na svátek Nanebevstoupení Páně koná velkolepá Štramberská pouť a na počest významného vítězství se pečou oblíbené Štramberské uši.

Štramberské uši se podle tradiční receptury vyrábí už bezmála 800 let. Pečou se snad v každé zdejší rodině. Aby se však mohly pyšnit oficiálním obchodním názvem, musí být upečeny přímo ve Štramberku a pouze výrobcem, který vlastní speciální licenci. Základem těsta je hladká mouka, cukr, med, vejce a směs koření. Zkušení „uchožrouti” se často dohadují, zda jsou uši lepší lité, či pěkně postaru válené. Paní Šuterová těsto lije do forem kruhového tvaru a po upečení jej stáčí do tvaru kornoutu. V nabídce má hned několik druhů této pochoutky: uši klasické, ořechové, mandlové, čokoládové, nebo máčené v tmavé a bílé čokoládě.

Více o výrobcích.

 

 

Foto: Miroslav Hodeček