LeaderFEST 2012

12 . 6 . 2012

Pomyslný klíč k pořádání této akce převzala tentokrát slovenská MAS LEV o.s. se sídlem v Levoči. Zaměstnanci v čele s předsedkyní připravili ve dnech 29. až 31. května, mimo workshopů a závěrečné konference, také bohatý doprovodný kulturní program.

Levoča je malebné historické město ležící v krásné krajině s ovzduším nezatíženým výrobní produkcí s několika muzei a kostely, pominout nelze ani starou radnici, zapsané roku 2009 do Seznamu světového kulturního dědictví Unesco. Chrám sv. Jakuba, na hlavním náměstí pojmenovaném po slavném místním řezbáři mistru Pavlovi, obsahuje mj. víc jak 18 m vysoký dřevěný gotický oltář, jež je jeho dílem a je nejvyšší na světě.
Pracovních setkání bylo celkem 5 na téma Komunitně vedený miestny rozvoj ako nástroj predvstupnej politiky EÚ, Miestne a regionálne produkty a služby a Perspektívy ekologického hospodárstva, Vidiecky cestový ruch, Mládež a miestni obyvatelia - aktivne prvky verejno-súkromého partnersvtva a Obecný jarmok VAŠA OBEC - NAŠA OBEC, gazdovský dvor.

Mimo příspěvky důležitých aktérů venkova Slovenské, České a Polské republiky, vystoupil na závěrečné konferenci pod názvem Integrovaný prístup pre aplikáciu metódy Leader po roku 2013, Ing. Jiří Vačkář, vrchní ředitel pro regionální politiku MMR s nejnovějšími informacemi o chystaném plánu ministerstva pro místní rozvoj pro plánovací období EU 2014 - 2020. Na závěr konference byla přijata deklarace k předložení státním a evropským orgánům s pěti hlavními požadavky: omezení centralizovaného rozhodování o rozvoji venkova, snižování byrokracie, omezení prostoru pro korupční jednání a vytváření širšího prostoru pro iniciativní jednání občanů.
Dvě pódia, v městském parku a za novou radnicí, nabídla představení mnoha místních folklórních souborů a sborů a také kulturní večer představil umění místních zpěváků a tanečníků.
Přehlídka lidové tvořivosti na místním centrálním náměstí s produkty místních řezbářů, tkalců, či švadlenek a vyšívaček nabídly širokou škálu předmětů pro upomínku a obdiv nad šikovností zdejších obyvatel.
Nelze, než poděkovat organizátorům za skvěle připravený a propracovaný program, jak odborný, tak zábavný a za péči věnovanou 250 účastníkům z deseti evropských států.

Celý text deklarace: Zpravodaj venkova 06/2012