Martin Hlaváč – Pstruh ze Pstruží

V Rybochovném zařízení Pstruží se chovu pstruhů věnují už přes 40 let. Místní pstruzi nejsou určeni jen k prodeji, ale také k vysazování do lovných revírů od Jablunkova až po Vsetín. O jejich blaho se zde ve svém volném čase stará Martin Hlaváč a jeho kolegové z Českého rybářského svazu, z.s., místní organizace Frýdlant nad Ostravicí. A protože je pan Hlaváč zarytým ochráncem přírody, vedle těchto běžných činností navíc realizují projekt „U vody s rybářem“, zaměřený na environmentální výchovu dětí a mládeže v oblasti života ve vodě a jejím okolí. Dětem jsou určeny také rybářské příměstské tábory. 

„Tajný“ tip rybáře Martina Hlaváče na přípravu Pstruha ze Pstruží: použijte kameninovou misku! Zatímco na obyčejném talíři ryba rychle vychladne, v kameninové misce zůstane dlouho příjemně teplá. Na pstruha můžete použít rybí koření s troškou grilovacího koření, zhruba 5-10 minut nechat zapéct v troubě rozehřáté na 180 stupňů, potřít máslem a nechat dopéct dalších 10 minut. Servírujte přímo v misce.

Více o výrobcích. 

 

 

Foto: Miroslav Hodeček 

ROZHOVOR

Jak dlouho už se ve Pstruží chovají pstruzi a na jakém principu funguje Vaše organizace?

Zhruba 45-50 let. Nejsem si přesně jistý. Každá místní organizace hospodaří na určitém úseku různých revírů, s tím, že revíry patří územnímu svazu, ale starají se o ně místní organizace. A každá organizace vyvíjí nějakou činnost. Ne každá provozuje chov a prodej ryb, tomu se věnuje jen zlomek organizací. Ostatní se starají o vysazování ryb, které jim přiveze svaz. Vysadí je a odchytávají, přesazují je z menších do větších toků, apod. Je to různorodé, některé organizace mají i rybářské kroužky a další aktivity. My máme projekt „U vody s rybářem“, děláme programy pro děti tady (ve Pstruží) i na řece. Je toho hodně. Děláme i rybářské tábory, ty bývají v pondělí, úterý a středu, protože na pstruhy může jít rybář jen třikrát za týden. Dalo by se chytat i déle, ale museli bychom ty chycené ryby pouštět zpět do vody, a to už pro děti není tak záživné.

Kolik tak prodáte ryb?

Jak kdy. Není to o tom, kolik se prodá. Záleží, jaký je rok, kolik ryb vyroste, kolik se toho vychová. Teď máme ryb docela dost, třeba před týdnem šlo půl tuny pryč, příští týden půjde další půl tuny pryč, pak zase 14 dní nic. Na obchod možná přijde pár lidí, co si budou chtít dát rybu na grilu. Prodáváme jen pstruhy duhové. Pstruh obecný potoční se neprodává, ten se jen vysazuje do toků na zarybňování. Mívali jsme i lipana, ale jeho chov je složitý, má hodně nepřátel – volavky, kormorány, vydry. Lipan je v současné době docela ohrožená ryba. Máme to tady ohraničené proti vydře, už jsme ji i několikrát nachytali při akci.

Pracujete tady na plný úvazek nebo je to Váš koníček?

Nejsem zde zaměstnaný. Všichni tady jsme členové svazu, každý má na starosti něco jiného. Například na chov ryb jsme dva, s kolegou chodíme krmit, čistit přítoky a odtoky apod. Tento víkend jsem tu já, příští víkend kolega, střídáme se.

Máte nějaký osvědčený recept na přípravu pstruha?

Nejlepší je použít kameninovou misku. Rybí koření, trošku grilovacího koření, smíchat v kameninové misce, dát to do trouby na 180 stupňů, po 5-10 minutách potřít máslem, nechat dopéct dalších 5-10 minut, přibližně po 20 minutách je to celé hotové. Jí se to pak přímo z té kameninové misky, takže když sníte první půlku toho pstruha, než vytáhnete páteř, druhá půlka bude pořád teplá, na klasickém talířku vám to vychladne. Jinak stačí sůl, trocha rybího koření trocha pepře a je to.