Jana Karbanová – Příborská freudovka

Paní Jana Karbanová patří k velkým příborským patriotům. Zasloužila se například o záchranu několika historických domů v centru města a právě v jednom z nich nalezla mezi starým harampádím recept na speciální bylinný likér, který zde v minulosti vyráběla dnes už zaniklá likérka. Jedním z degustátorů byl údajně také Jákob Freud, otec slavného psychologa a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, a proto znovuobjevený likér získal příznačný název Příborská freudovka. Vyrábí se z macerátu ze směsi 10 bylin, vody, jemného rafinovaného lihu a cukru, a říká se, že má lehké afrodiziakální účinky. 

Více o výrobcích. 

 

 

Foto: Miroslav Hodeček

ROZHOVOR

Jak jste se dostala k výrobě Příborské freudovky?

Když jsem odešla z propagace, tak jsem dělala vedoucí v různých obchodech, kde potřebovali pozvednout tržby. Poté jsem si udělala svůj obchod na náměstí, teď je tam dárková síň, to šlapalo velmi dobře. Tam jsem byla i 20h denně. A pak jsem si koupila dům tady na náměstí. Kousek odtud, ten byl 32, tohle je 28. A tam jsem našla recept na freudovku. Byl mezi starými papíry ve starém domě před spadnutím. Ten barák jsem zachránila, stále stojí, a teď si ho ode mě koupili samotní Freudi, pravnučka Sigmunda Freuda. Oni se tady vrací každou chvíli, líbí se jim tady. Můj manžel vždy říkával, že máme krásnou zemi, jen kdyby tady nežili Češi. J Dceru mám v Tasmánii a ta taky říká: nejkrásnější země je Česko. Tasmánie je ale také úžasná, už tam za ní ale nebudu lítat, cesta trvá 20 hodin. Takže recept jsem našla v tom domě, mezi papíry. Dům nebyl ve vlastnictví Freudů, patřil shodou okolností panu profesorovi z mé hodně vzdálené rodiny. K receptu žádná další historie nebyla, byl tam jen samý binec a recept. Čelní stěna byla těsně před spadnutím, památkáři byli šťastní, že jsem to zachránila. Je to poslední část městských hradeb, vzadu konírna, už to celé padalo. Všichni mi říkali, ať to nechám spadnout, památkáři ale nesouhlasili. Freudi tam dnes mají kuchyňku a pěkné bydlení. Doporučila jsem jim architekta, který miluje staré domy a pospravoval tady kde co. Oni to udělali vše podle jeho návrhů, dostali k tomu i detailní dokumenty se stavební historií toho domu, dokonce jsem jim dohodila někoho na dotace. Bylo mi toho domu líto, staré domy mají duši.

Jak dlouho už se freudovka vyrábí?

To nevím, už opravdu dlouho. Ještě na pár let ji mám zapatentovanou, ale ten patent je jen na název „freudovka“. Mezi námi, není to úplně šťastný název. Mělo to být běžné pití, ale lidi jsou poté takoví divočejší. Základem je černý jeřáb a lidé z toho mají chutě. Freudovka má mírně erotické účinky. J Mírně, aby si lidé nemysleli, že dělá zázraky. Nějakou dobu jsme dokonce dělali trička s Freudem.

Vy jste nějakou dobu žila v zahraničí, v USA?

Nežila, ale pravidelně jsem lítala do USA s manželem, ten už zemřel. V Kalifornii je spousta vesniček – polské, německé, vaří tam svá národní jídla, chodí v krojích. Tak jsem tam chtěla zavést české recepty, hlavně to, co jedl Freud. Dcera mi přeložila jeho recepty. Nejradši měl kačenu se zelím apod. Kačena se zelím je český byznys jako hrom. Ve Frýdlantu nad Ostravicí na kačenu chodil i cyklista Hansen, ten si Beskydy natolik oblíbil, že už zde zůstal. Můj manžel nebyl Američan, ale měl americké občanství, žil tam od 20 let až do důchodu, kdy se vrátil sem. Vždy říkal, že máme krásnou zemi, jen škoda, že v ní žijí Češi. V USA je úplně jiný systém, funguje to jinak. Tam potkáte miliardáře a baví se s vámi úplně normálně, tady je to jiné.

Freudovku si vyzkoušel třeba i prezident Václav Klaus, který se zúčastnil otevření opraveného rodného domu a muzea Sigmunda Freuda při příležitosti 150 let od jeho narození.