Jan Slovák – Pekárna u mlýna 

Jan Slovák, dlouholetý podnikatel, nyní také mlynář a majitel Pekárny u mlýna, navázal v roce 2016 na několik set let starou rodinnou tradici mlynářského řemesla. Jeho předkové přes 300 let vlastnili a provozovali panský mlýn, který stál v místech naproti prodejny. Za socialismu však rodina o všechen majetek přišla a mlýn byl srovnán se zemí. Po roce 1989 rozjel pan Slovák v prostorách po dědečkovi své maloobchodní podnikání. Podařilo se mu z prodejny vybudovat supermarket – v dobrém slova smyslu, protože se obchod zaměřuje na kvalitní potraviny.

Před lety pak přišel s myšlenkou, že by svým zákazníkům chtěl nabídnout pouze kvalitní a čerstvé pečivo. V začátcích bojoval s instantní podobou dnešní pekařiny, suroviny mu nabízeli v prášcích a směsích. Odhodlal se proto od píky začít s poctivou pekařinou a navštěvoval učňovskou pekárnu v Kroměříži. Shodou náhod se pak dostal k rakouskému mlynáři, který vyrábí tradiční mlýny, a Pekárna u mlýna se tak stala první pekárnou s vlastním kamenným mlýnem v republice.

Víte, v čem se na kamenném mlýně umletá mouka v Pekárna u mlýna liší od té průmyslově zpracované? Zrno se skládá ze tří částí – endospermu (jádra), otruby (obalu) a klíčku (na povrchu), který je nejvýživnější. Zatímco v průmyslových mlýnech melou pouze jádro (a proto je jejich mouka čistě bílá), v Pekárně u mlýna rozemelou celé zrno, které následně prosejí. Výsledná mouka je daleko zdravější a výživnější. Kamenný mlýn se navíc nepřehřívá, otáčí se pomalu a mele šetrně, a tak zrno zbytečně neztrácí své základní živiny. Obsahuje také méně lepku a je vhodnější pro celiaky.

Pečivo z poctivě umleté "múky" koupíte pouze v pekárně v Horní Lidči, mlýnské výrobky (mouku, krupici, či otruby) zakoupíte také v dalších prodejnách, například u pana Kubláka ve Fryčovicích. Jan Slovák, mlynář a majitel pekárny, by za svůj nejzajímavější výrobek označil tzv. KŘEHÁK, bochánek z másla, mouky, smetany a vajec. Rodinný recept na toto velmi atypické pečivo pochází od jeho babičky z Janové u Vsetína, kde se KŘEHÁK pekl myškářům a dráteníkům, kteří se chystali do světa. Pečivo velmi dlouho vydrží, a když náhodou vyschne, stačí ho namočit do vody.

Více o výrobcích.

 

 

Foto: Miroslav Hodeček