Adriana Jastrzebská – Beskydský dvorek

Beskydský dvorek je taková malá přírodní lékárna. Adriana Jastrzebská totiž dobře ví, že příroda je nejlepší lékař, a proto vyrábí sirupy, džemy, pesta a další dobroty z ovoce a bylinek nasbíraných přímo pod Lysou horou. Její specialitou je smrčkový sirup podle rodinného receptu. Vaří se z mladých smrkových výhonků, je hustý a sladký jako med, plný vitaminu C a posiluje imunitu dětí i dospělých. Jastrzebští mají k přírodě, environmentální výchově a udržitelnosti opravdu blízko. Do budoucna by si chtěli pořídit hospodářská zvířata a vyzkoušet výrobu domácích sýrů, nebo otevřít bylinkovou zahradu s prohlídkami pro školy a veřejnost

Marmeláda, nebo džem – víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Podle směrnic EU by se marmeláda měla vyrábět pouze z citrusových plodů. V našich končinách se ale tyto dvě dobroty tradičně rozlišují spíše podle své konzistence: zatímco marmeláda musí být dobře rozmixovaná a hustá, džem je spíše řidší a obsahuje kousky ovoce. Ať už svým oblíbeným zavařeninám říkáte jakkoliv, ty nejovocnější najdete právě v Beskydském dvorku. Například džem borůvkový obsahuje 75 % čerstvě nasbíraných beskydských lesních borůvek. Džemy mlsnou spolehlivě zaženou i přesto, že obsahují minimum cukru. 

Více o výrobcích:

Smrčkový sirup

Borůvkový džem

 

 

Foto: Miroslav Hodeček