Tvorba Strategie komunitně vedeného místního rozvoje

4 . 5 . 2015

Strategické řízení je základem práce Místní akční skupiny Pobeskydí. Staráme-li se o rozvoj území v naší působnosti, je naší povinností toto území dokonale znát, vědět, jaká je představa jeho obyvatel o budoucnosti, a musíme se spolu s jinými snažit tuto vizi naplňovat.

Strategické řízení je základem práce Místní akční skupiny Pobeskydí. Staráme-li se o rozvoj území v naší působnosti, je naší povinností toto území dokonale znát, vědět, jaká je představa jeho obyvatel o budoucnosti, a musíme se spolu s jinými snažit tuto vizi naplňovat.

Záměr zpracování strategie byl přijat programový výborem v roce 2012. Během roku 2013 bylo započato zpracovávání analytických podkladů. Stěžejní práce nad strategií probíhala v roce 2014. Od února probíhal průzkum potřeb území (dotazníkové a anketní šetření). Od dubna zasedají pracovní skupiny a probíhají veřejná projednávání, setkání a rozhovory s místními aktéry.

Prvním krokem je identifikace hlavních potenciálů a limitů rozvoje Pobeskydí, které budou podkladem pro následnou formulaci (druhý krok) opatření ke zlepšení podmínek pro život místních obyvatel a pro působení místních veřejných, soukromých podnikatelských i neziskových subjektů. Celá práce nad strategií byla zakončena na přelomu roku 2014 a 2015. 27. dubna byla strategie (v rozsahu analytické, návrhovové části a plánu realizace strategie) schválena valnou hromadou MAS Pobeskydí. V příběhu příštích měsíců budou vypracovány programové rámce, které již upřesňují způsob čerpání prostředků přes MAS a seznam připravovaných a plánovaných projektů v Pobeskydí (všech nejenom podporovatelných přes MAS).

Veškeré aktuality z dění na tvorbě strategie, budou uveřejněny v této sekci a bude možno je připomínkovat.

Možností, jak se zapojit se do tvorby strategie, je celá řada:

 

  • Práce nad programovými rámci tj. implementačními dokumenty strategie bude probíhat přes jarní a letní dny 2015. Možno se zapojit účastí na pracovních skupinách, setkáních a připomínkování zveřejňovaných dokumentů.
  • Zapojte se do tvorby seznamu připravovaných a plánovaných všech projektů (nejenom podporovatelné přes MAS). Postačí vyplnit tabulku a poslat ji na mas@pobeskydi.cz.
  • Od května do konce srpna 2015 probíhá vstupní "hodnocení spokojenosti v Pobeskydí". Můžete se také zapojit vyplněním dotazníku, který je dostupný on-line nebo ke stažení níže. Všechny "podepsané" vyplněné dotazníky budou zařazeny do slosování o drobné dárky.
  • V průběhu roku 2015 se konají kulaté stoly k jednotlivým operačním programů, pořádané obcí Třanovice. Naše MAS se do organizace těchto akcí zapojila a chce touto cestou výšit připravenost území na čerpání prostředků z EU i realizaci naši strategie. Termíny a pozvánky na tyto akce budou zveřejněny na našich stránkách. Pokud máte zájem být o těchto akcích informování napišete nám na mas@pobeskydi.cz
  • Pošlete nám návrhy na inspirativní projekty do Katalogu inspirací a dobré praxe. Využijte e-mailové adresy strategie@pobeskydi.cz.

Vaše názory mohou výrazně přispět ke kvalitě výsledné strategie a navazujících dokumentů. Tento dokument je klíčový pro další rozvoj Pobeskydí, už proto, že na jeho základě budou moci MAS Pobeskydí, jednotlivé obce a jejich svazky v nadcházejícím programovacím období Evropské unie žádat o finanční prostředky na přípravu a realizaci rozvojových projektů. Za jakoukoli pomoc děkujeme.