Studijní cesta - Srbsko 2011

3 . 6 . 2011

V rámci projektu „Navazování mezinárodní spolupráce" navštívili ve dnech 25. - 29. května t. r. zaměstnanci spolu se zástupci členů MAS Pobeskydí Srbskou republiku, oblast Vojvodina. Účelem návštěvy bylo seznámit se s místními lidmi, zvyky, možnostmi a potřebami venkovských oblastí pro úspěšné navázání spolupráce v oblastech místního hospodářství, zemědělství a cestovního ruchu.

Jazykové bariéry se účastníci obávat nemuseli, v mnoha zdejších obcích žijí potomci přistěhovalých Slováků, kteří si svoji řeč uchovali do dnešních dnů.

25. 5. 2011: setkání se zástupcem obce Kovačica - Jan Puškar, místostarosta, a zástupci společnosti Asociace pro vzdělávání a regionální rozvoj Daniela Ďurašová a Martin Markuš - těmto dvěma lidem vyslovujeme dík za zajištění programu a organizaci pobytu. >>  

26. 5. 2011: návštěva tržiště v Padině; prezentace MAS Pobeskydí, mikroregionu obcí povodí Stonávky a mikroregionu Žermanické a Těrlické přehrady pro zástupce obce Kovačica zejména pana Miroslava Krišana, starostu a paní Marianu Gajanovou z oddělení rozvoje obce, pro pana Ladislava Petroviče, ředitele základní školy Maršála Tita v Padině, pro zástupce místních neziskových sportovních a kulturních organizací a spolků a pro místní podnikatele; návštěva muzea naivního umění v Kovačici s ukázkami tvorby malířky Zuzany Chaloupkové, která malovala svoje obrazy i pro mezinárodní organizaci UNESCO; seznámení se s úspěchy základní školy v Padině, která navázala spolupráci se Základní školou Ostravská v Českém Těšíně; návštěva národopisného muzea v Padině; návštěva domu amatérského malíře Pavla Povolného; prohlídka historické studny; návštěva u podnikatele se zahradnickými potřebami; návštěva spolku myslivců v Padině; setkání s bývalým ředitelem továrny na zemědělské stroje, spisovatelem a vynálezcem.

27. 5. 2011: setkání se zástupci obce Indija pány Sinišou Filipovičem a Aleksandarem Kovačevičem a představení projektu pro účinnou samosprávu Systém 48; rozhovor pro regionální televizi spolu s Jankem Machem, starostou obce Slankamenské Vinohrady; prezentace MAS Pobeskydí, MR Stonávka a MR Žermanické a Těrlické přehrady pro zástupce obcí Krčedin, Beška, Čortanovci a Starý Slankamen. Tyto čtyři obce projevily zájem o založení svazku obcí v mikroregionu pro snadnější čerpání dotací na rozvoj svého území.

28. 5. 2011: setkání se zástupci obce Šid, prezentace Venkovské průmyslové zóny v Třanovicích a představení MAS Pobeskydí, které se mj. zúčastnil i vedoucí odboru ekonomiky a rozvoje obce Šid pan Bogdan Travica a přestavil svoje rozvojové projekty; návštěva základní školy v Erdevíku, prohlídka salámového trhu s kulturním vystoupením v Erdevíku; návštěva obce Ljuba, jejíž starosta pan Janko Topolský nás v tomto dni doprovázel: kulturní dům, opravená škola; národopisné muzeum, zemědělský podnikatel v oblasti rybářství; také zde projevili zástupci přilehlých obcí zájem o založení svazku obcí v mikroregionu a mají své konkrétní představy o vytvoření strategického plánu oblasti. >>

29. 5. 2011: poslední zastávkou návštěvy byla obec Ilok za hranicemi Srbska, v sousedním Chorvatsku a setkání se zástupci Matice Slovenskej.

Věříme, že navázaná přátelství budou zúročena v plodné spolupráci a plánované projekty budou úspěšně realizovány.

Věra Kratochvílová

manažerka MAS Pobeskydí