Setkání s MAS Pobeskydí

20 . 10 . 2014

Dne 4. 9. 2014 se uskutečnilo v Soběšovicích setkání s MAS Pobeskydí. Součástí bylo představení dosavadní činnosti a úspěchů naši místní akční skupiny a veřejné projednání návrhu strategie na programové období 2014-2020.

V sále OÚ Soběšovice se ve čtvrtek dne 4. září 2014 od 15:00 hod. konalo setkání s veřejností z území působnosti MAS Pobeskydí. Přítomni jsou uvedeni na prezenční listině.
Setkání zahájila Ing. Krystyna Nováková, současně představila prezentaci Poslání a cíle MAS Pobeskydí. Zaznělo shrnutí podpory území před rokem 2007, tj. v programech LEADER financovaných státním rozpočtem České republiky a programem Leader+ financovaným z 80 % prostředky EU.
Stěžejní informací bylo představení podpořených projektů v opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie Programu rozvoje venkova ČR na období 2007-2013. K dnešnímu dni bylo realizováno 92 projektů v celkové výši poskytnuté dotace téměř 77 mil. Kč. Byly představeny příklady podpořených a již ukončených projektů.Následovalo shrnutí možnosti implementace připravované strategie pro období 2014-2020:
• Alokace (podpora) pro území MAS (projekty žadatelů podpořené MAS, vlastní projekty MAS)
• Individuální projekty (přímé žádosti o dotace do programů)
• Projekty meziobecní spolupráce (vize finančních prostředků přímo na DSO)
• Projekty spolupráce (přeshraniční, MAS - projekty spolupráce místních akčních skupin - zatím nejsou stanoveny rámce)
• Vlastní projekty bez veřejné podpory (těžko zjistitelné pro monitoring realizace strategie)
Na závěr své prezentace Ing. Krystyna Nováková naznačila cíle MAS pro přípravu na období po roku 2020. Je potřeba v rámci nadcházejícího období podpořit přirozenou spolupráci aktérů, naučit se řešit potřeby území společně a vlastními zdroji a připravit se na rozvoj území bez podpory EU (pozn.: zemědělství by snad mělo být po roce 2020 stále podporováno).
Další částí setkání byla věnována veřejnému projednání integrované strategie rozvoje území Pobeskydí pro období 2014-2020, kterou moderoval pana Mgr. Davida Ruckého (facilitátor a zpracovatel návrhové části této strategie). V úvodu shrnul klíčové faktory z analytické části, přiblížil SWOT analýzu, vysvětlil vizi. Podrobně se věnoval prioritám a jednotlivým opatřením.

K jednotlivým prioritám Ing. Krystyna Nováková doplnila oblasti a opatření, na které budou moci žádat o podporu pro celé území místní akční skupiny (a na které budou moci žádat jednotliví žadatelé u MAS, za podmínky, že tuto podporu MAS získá). V prioritě Společnosti to bude zejména:
• Opatření zaměřená na sociální služby a navazující služby, zejména s cílem začleňování sociálně vyloučených nebo ohrožených sociálním vyloučením - touto cílovou skupinou pravděpodobně budou senioři, osoby se zdravotním postižením a další. (Integrovaný regionální operační program, případně Operační program Zaměstnanost)
• Opatření v oblasti školství - rozvoj klíčových kompetencí, zefektivnění kapacit, inkluzivní vzdělávání (Integrovaný regionální operační program)
• Opatření, která lze chápat jako prorodinná (Operační program Zaměstnanost) - není zatím v OP upřesněno
• Kulturní dědictví - zatím je možnost pouze na národní kulturní památky, ale na úrovni Národní sítě MAS se vyjednává o rozšíření na všechny kulturní památky vč. památky místního významu (Integrovaný regionální operační program)
V prioritě Hospodářství to bude zejména:
• Zemědělství a lesnictví (Program rozvoje venkova)
• Podpora zaměstnanosti - sociální podnik (Integrovaný regionální operační program, Operační program Zaměstnanost), a další opatření (Operační program Zaměstnanost - zde je malá šance na podporu pro naší MAS - existuji území z vyšší nezaměstnanosti a výraznějšími sociálními problémy)
V prioritě Životní prostředí a infrastruktura to bude zejména
• Krajina a intravilán - biodiverzita (Operační program Životní prostředí - zde se ještě vyjednává o rozšíření podpory pro MAS), Pozemkové úpravy (Program rozvoje venkova)
• Doprava a dopravní infrastruktura - podpora alternativních druhů dopravy zejména cyklotrasy, cyklostezky, propojování různých druhů dopravy (cyklo, hromadná doprava apod.), bezpečnost na silnici (Integrovaný regionální operační program), z opatření optimalizace dopravní infrastruktury - okrajově infrastruktura související s pozemkovými úpravami a lesní infrastruktura (Program rozvoje venkova)
V prioritě Management rozvoje území nejsou identifikovány opatření, která by bylo možnosti realizovat alokací pro území MAS, ale velká část opatření lze identifikovat jako principy LEADER (např. zapojování veřejnosti, partnerství, strategické plánování atd.).
Zbývající opatření by mělo být možno financovat přímo z operačních programů. U části opatření (např. podpora spolkové činnost) bude potřeba hledat vlastní zdroje a či zdroje v státních (ministerstev) a krajských dotačních programech. MAS dle současného znění OP VVV bude moci získat finančních prostředky na vlastní animační činnost v oblasti školství a poradenství pro školy (financování z OP VVV). V OPPIK (podnikání) by měly mít MAS možnosti dodat žadatelům do OPPIK doporučení, že projekt je v souladu se strategií MAS a tím by projekt měl získat preferenčních body (vyjednávání z OPPIK je složité). Na závěr byla otevřena diskuse.