Obnovená komunikace, chodník, nová hřiště - vše díky LEADERu

22 . 9 . 2011

V průběhu měsíce září jsme se zúčastnili několika kontrol na místě u zrealizovaných projektů LEADER zaměřených na životní prostředí a infrastrukturu, občanskou vybavenost a rozvoj zemědělského podnikání.

Kontrola na místě proběhla u těchto projektů: "Rekonstrukce chodníku a zpevněné plochy u kostela SCEAV v Albrechticích" - realizátor projektu Farní sbor Slezské církve evangelické a.v. v Albrechticích; „Rekonstrukce povrchu místní komunikace včetně výsadby doprovodné silniční vegetace" - realizátor projektu Obec Lučina; „Kombinované hřiště Morávka a Pražmo" - realizátor projektu Svazek obcí Morávka-Pražmo.

Předmětem prvního jmenovaného projektu byla obnova přístupového chodníku a navazující plochy před kostelem v obci Albrechtice. >>

Druhý, jmenovaný projekt, se zabýval obnovou místní komunikace na území obce Lučina. Součástí bylo rovněž vysázení cca 60 ks mladých stromků. U tohoto projektu zatím není ukončena administrace ze strany RO SZIFu v Opavě a dotace nebyla proto proplacena.

Obdobná situace je i u třetího projektu, jehož kontroly jsme ze zúčastnili dne 21. září 2011. Předmětem projektu byla výstavba dvou hřišť s umělým povrchem, a to na území obce Morávka a na území obce Pražmo. Tyto hřiště pomůžou zkvalitnit výuku v místních základních školách a zároveň rozšíří možnosti pro volnočasové vyžití obyvatel daných obcí.

Poslední týden v září nás čeká další kontrola na místě, a to u projektu s názvem „Ovečky pod Ondřejník", kdy realizátorem byl zemědělský podnikatel Jan Kopčák ze Lhotky. Cílem projektu bylo vybudování pastevního areálu pro ovce, instalace chladícího agregátu, vnitřní izolace a zpevnění manipulační plochy skladu jablek a zpevnění podlahy, opláštění bočních stěn a zpevnění manipulační plochy skladu štěpky.

Stromky na Lučině