28 projektů dokončených v roce 2014

13 . 3 . 2015

V průběhu roku 2014 jsme spolu s realizátory (příjemci dotací) naplnili Strategický plán Leader MAS Pobeskydí v rámci Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 osmadvaceti dokončenými projekty. Celková hodnota těchto realizovaných projektů činila 27,89 mil Kč, dotace 16,6 mil. Kč.

V průběhu roku 2014 jsme spolu s realizátory (příjemci dotací) naplnili Strategický plán Leader MAS Pobeskydí v rámci Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 osmadvaceti dokončenými projekty. Jednalo se o 15 projektů obcí v oblasti občanské vybavenosti (fiche 1), kulturního dědictví a tradic (fiche 2) a životního prostředí a infrastruktury (fiche 5), 3 projekty církevních organizací zaměřené na obnovu kulturního dědictví (fiche 2) a doprovodnou infrastrukturu (fiche 5), 5 zemědělských projektů (fiche 3), čtyři podnikatelské projekty cestovního ruchu (fiche 4) a jeden projekt spolku zaměřený na občanskou vybavenost (fiche 1). Celková hodnota těchto realizovaných projektů činila 27,89 mil Kč, dotace 16,6 mil. Kč.
Jeden z nejméně finančně náročných projektů se týkal nákupu pomůcek pro inovační předškolní a mimoškolní výuku dětí v Pražmě tzv. Montessori metodou, v mnoha zemích světa již zavedenou a osvědčenou. Jedná o nácvik praktických dovedností dětí zábavnou a prožitkovou formou (např. zavázání tkaniček u bot, poznávání hodin, poznávání a praktická aplikace barev, tvarů, vůní, abstraktního a smyslového myšlení atd.), dále o nácvik dovedností z oblasti matematiky (sčítání, odčítání, násobení a dělení pomocí souborů korálků), českého jazyka (pomocí hmatových souborů českých písmen), smyslové výuky (stejné destičky mají odlišnou teplotu nebo vydávají odlišný zvuk), přírodních věd (je zde i glóbus, puzzle map světadílů, republiky, vyobrazená kostra člověka, figurky současných i prehistorických zvířat) apod. Výuka nijak nenarušuje školní osnovy ani školní výuku, dětem nejsou vědomosti vnucovány. Dítě nejlépe pozná a naučí se to, co si samo ohmatá. Doplňkovým efektem projektu byl nákup skříní, skříněk, nic se neztratí šuplík, stolů a židlí, bez kterých by výuka probíhat nemohla a jsou umístěny v nově zrekonstruovaných prostorách rodinného centra, rekonstrukce nebyla předmětem tohoto projektu. Výběr pomůcek konzultoval žadatel s rodinným centrem z nedalekého města, kde je již výuka této metody zavedena a osvědčila se. Pomůcky musí být samozřejmě zdravotně nezávadné.


Dalším projektem, který svou náplní vybočuje z řady těch obvyklých, je pořízení mikrobusu pro sbor dobrovolných hasičů v Hnojníku. Pořízený mikrobus s pohonem všech čtyř kol je přizpůsoben k zajištění přesunu k případnému zásahu vhodnou a potřebnou technikou, jako jsou trhací hák, nosič savic, žebříky, regál pro uložení pily, komunikační, výstražné světelné a zvukové zařízení, střešní nástavba. Vozidlo je opatřeno i sedátky pro 8 přepravovaných osob. Neodmyslitelnou činností členů SDH je v mnoha ohledech zajišťování bezpečnosti občanů, pořádání přednášek, aktivní účast na společenském, kulturním i sportovním vyžití v obci a okolí čímž přispívá k sounáležitosti s obcí, stmelování obyvatel a udržování místních obyčejů a tradic. Nový mikrobus k těmto činnostem napomáhá a podporuje je.