10 let MAS Pobeskydí

24 . 3 . 2014

24. března 2004 od 16 hod. v Třanovicích se konala ustavující členská schůze Místní akční skupiny Pobeskydí - zájmového sdružení právnických osob. Schůze se zúčastnili zástupci 12 zakladajících členů MAS a někteří z nich u příležitosti 10. výročí zrekapitulovali své vzpomínky.

Smáli se nám, že jsme tak naivní

Jsem velice rád, že jsem se mohl účastnit osobně, spolu s dalšími aktivními lidmi, na založení a následné činnosti Místní akční skupiny Pobeskydí, která v letošním roce oslavuje 10 let svého úspěšného trvání. Dnes se může někomu zdát, že založení organizace není složitou záležitostí, avšak v případě místních akčních skupin to opravdu jednoduché nebylo. Bylo to dáno tím, že MAS se měly stát organizací, která za finanční podpory státu a Evropské unie měla sama stanovovat strategie rozvoje vymezeného území a rozhodovat o dotacích na jednotlivé projekty. Poprvé v historii se tak objevila možnost rozhodovat o podpoře projektů přímo v lokalitě, ve které budou realizovány. Málokdo v době před rokem 2004 věřil, že se tento záměr podaří a tak bylo docela těžké získat dostatek subjektů pro členství v místní akční skupině. Ještě si dobře vzpomínám, jak se nám někteří účastníci přípravných seminářů a jednání v letech 2002 a 2003 smáli, že jsme tak naivní a věříme, že se to opravdu uskuteční.
Specifickou podmínkou pro činnost místních akčních skupin byla skutečnost, že pokud se chtěly ucházet o finanční podporu na rozvoj ve vymezeném venkovském území, musely pro tuto činnost využívat metodu LEADER. Metoda LEADER se v EU používala již několik let a záměrem bylo, aby se aplikovala i v nově přistoupivších zemích. Samotné slovo „LEADER" je zkratkou francouzského názvu „Propojování akcí hospodářského rozvoje venkova". Výhodou pro vznik naší místní akční skupiny bylo, že touto metodou (i když se nevědělo, že se jí říká LEADER) se v území již pracovalo a subjekty zakládající MAS měly v této oblasti značné zkušenosti. Příkladem, kdy se metoda LEADER vzorově uplatnila, byl rozsáhlý a úspěšný projekt revitalizace areálu zkrachovalé zemědělské společnosti TRANAGRO, a.s. Při realizaci tohoto projektu se od roku 1999 formovaly první zárodky vzniku místní akční skupiny. Konkrétním výstupem tohoto projektu byl pak vznik cca 350 nových pracovních míst v obci, která měla asi 1 000 obyvatel. Nezanedbatelným výsledkem projektu bylo získání zkušeností s uplatňováním partnerství a spolupráce veřejného sektoru se soukromým sektorem. Účastníci projektu pak tyto zkušenosti úspěšně uplatnili při založení a následné činnosti MAS Pobeskydí. Zrod MAS Pobeskydí tak představuje originální a jedinečnou událost, kdy MAS se začala formovat při realizaci projektu se značným kladným dopadem na venkovský prostor. V drtivé většině vzniku ostatních MAS tomu bylo naopak. Nejdříve byly založeny místní akční skupiny, které až následně iniciovaly a realizovaly rozvojové projekty.
Měl jsem tu čest vykonávat od založení MAS Pobeskydí až do konce roku 2013 funkci předsedy statutárního orgánu - programového výboru. Je to tedy skoro těch deset let existence MAS. Myslím, že za tu dobu se skutečně podařilo navázat partnerství a spolupráci mnoha subjektů v území působnosti MAS i osobních a přátelských kontaktů se starosty, podnikateli i aktivisty neziskových organizací. Nezanedbatelnou skutečností je i to, že se nám podařilo zajistit ekonomickou soběstačnost MAS bez zatížení členů vysokými členskými příspěvky, které často v jiných místních akčních skupinách činí statisícové částky ročně. Za to lze poděkovat zejména bývalým i současným zaměstnancům MAS, kteří při náročné administraci projektů LEADER zpracovávali navíc projektové žádosti a jiné rozvojové projekty, koncepce a studie v rámci komerční činnosti.
Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na výsledcích naší místní akční skupiny, všem bývalým i současným členům orgánů MAS a bývalým i současným zaměstnancům za spolupráci a popřát do budoucna Místní akční skupině Pobeskydí hodně úspěchů.

Ing. Oto Onderek

Měl jsem z počátku nedůvěru v budoucnost MAS

Když před deseti léty, v březnu 2004 proběhla v Třanovicích ustavující členská schůze zájmového sdružení právnických osob, pod názvem MAS Pobeskydí a to za účasti dvanácti zakládajících členů - svazků obcí, neziskových organizací a podnikatelských subjektů, zastupoval jsem na této zakládající schůzi Zájmové sdružení Frýdlantsko-Beskydy, svazek obcí. Dnes se mohu přiznat k tomu, že jsem měl z počátku určité pochybnosti a nedůvěru v budoucnost tohoto sdružení a to vzhledem ke značné územní působnosti, velkého rozsahu přepokládané činnosti, záměrů a v neposlední řadě i různorodosti zájmů a očekávání zakládajících členů nového sdružení.
Rovněž nebyla příznivá doba pro financování záměrů, zejména u obcí, z důvodu ukončení Programu obnovy venkova, který disponoval většími finančními zdroji než nastupující první plánovací období EU s částečně omezenými možnostmi financování, ale i s vizí na zlepšení situace po nástupu druhého plánovacího období od roku 2007.
Po zahájení činnosti MAS Pobeskydí se sídlem v Třanovicích, jsem byl členem Programového výboru sdružení a měl jsem tedy možnost se detailně s prací vedení MAS seznámit a mé počáteční pochybnosti se rychle rozptýlily. Vedení MAS, díky nesmírnému úsilí a pracovnímu nasazení, zejména předsedy pana Ing. Onderka, manažera projektu pana Ing. Barona a projektových manažerů, nastartovalo mimo jiné programy LEADER ČR a LEADER+, jako prioritní a nesmírně ochotně byli nápomocní s přípravou a podáváním žádostí o dotace u členů, průběžně prováděli administraci předložených projektů, poskytovali široké veřejnosti informace o možnostech financování podnikatelských záměrů a financování z různých dotačních možností a programů.
Jsem velice rád, že jsem tento kolektiv blíže poznal a mohl alespoň trochu se podílet na jejich činnosti, ale vím dobře, že jsem vždy více obdržel něž pomohl.
Protože vše, co se vykonalo v rámci MAS Pobeskydí a nebylo toho málo, bude jistě obsahem vydávané publikace, tak k závěru jen tolik - přes omezující činitel, tj. limitovaný objem finančních prostředků a tím vysoký převis žádostí o poskytnutí dotací, bylo značné množství žádosti uspokojeno a záměry stanovené při zakládání MAS byly splněny, nezbývá než poděkovat všem, kteří se o to zasloužili a to hlavně v Třanovicích.

Ing. Jaromír Dobrozemský

Přání mnoha dobrých nápadů, které budou uvedeny ve skutečnost

Jak je historicky známo, všechno má nějaký svůj původ, někdy začíná. U příležitosti desátého výročí vzniku MAS Pobeskydí, nemůžu nevzpomenout období, kdy jsme hledali ve složité situaci (růst nezaměstnanosti, restrukturalizace průmyslu, hornictví, zemědělství), možnosti rozvoje venkovského prostoru. V první fázi vznikala spolupráce obcí a bylo zřejmé, že bez dalších aktérů na venkově nebude možné venkov udržet a úspěšně rozvíjet. Začátkem takto chápané spolupráce bylo v roce 1999 zpracování integrovaných projektů finančně podpořených MMR „Strategie rozvoje mikroregionů", které byly již vypracovávány v souladu s rozvojovými cíli Evropské unie. Postupně při realizaci a naplňování rozvojových cílů, sílila úloha místního partnerství, tj. společenství občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy. Vyvrcholením snahy realizace smysluplných projektů a získáváním na ně finančních zdrojů, jednou z jejich cest, byl vznik MAS. Jsem rád, že právě MAS Pobeskydí byla jedna z prvních, které byly založeny a registrovány. Zkušenosti projektantů a manažerů z minulých období v oblasti rozvoje venkova, byly takto plně k dispozici úspěšnému startu a rozvoji této MAS. Jsem přesvědčen, že Místní akční skupina se po celé období existence úspěšně podílí na realizaci programu obnovy a všestranného rozvoje venkova. Jsem rád, že zrodu MAS Pobeskydí byly nápomocny rovněž Škola obnovy venkovaTřanovice a Třanovice služby o.p.s. Co si dále přát? Mnoho dobrých nápadů, které budou uvedeny ve skutečnost. Lidi, kteří budou této věci přát a úspěšně dále rozvíjet smysl a poslání MAS.

Bc. Jan Tomiczek

 

Další milé vzpomínky a přání do příštích let i rekapitulace úspěšných projektů naleznete v připravované publikaci k 10. výročí MAS.